Klantbeoordelingen
Diagonaal

UV-printen op piepschuim

  14 januari 2016   Christian van Loon

UV-printen op piepschuim

UV printen is hot. De printtechniek is nog volop in ontwikkeling, maar staat allang niet meer in de kinderschoenen. Er wordt in de signbranche veel geëxperimenteerd, wat tot de mooiste creaties leidt. Kan UV printen op piepschuim ook toegepast worden?

Het grote voordeel van UV-printen is, dat een printmedium overbodig is geworden. Dat wil zeggen dat er direct op het basismateriaal geprint kan worden (bijvoorbeeld een kunststof plaat, glas, hout, metaal of textiel). De printkop beweegt over het basismateriaal, dat vacuüm op de printtafel gezogen wordt. De UV-lamp doet de UV-inkt direct drogen.

Er hoeft dus niet meer op folie geprint te worden, die vervolgens weer op een plaat moet worden geplakt. Dit scheelt tijd en kosten. Een mooie bijkomstigheid is dat er witte UV-inkt bestaat.

Het resultaat van UV printen op piepschuim

Wij zochten uit in hoeverre piepschuim een goed basismateriaal kon zijn voor direct UV-beprinten. Het resultaat is verbluffend. Piepschuim is zeer goed te beprinten en laat gelijkwaardige resultaten zien in vergelijking met andere (gladdere) basismaterialen. De inkt schroeit zich in het materiaal, waardoor de hechting superieur is. Door het witte piepschuim als ondergrond, worden de kleuren fel en helder.

De maximale dikte piepschuim dat onder de printkop past, is 50 mm. Een ‘dik’ schilderij dus. De onbeprinte zijdes kunnen vervolgens in kleur worden gespoten/geschilderd.

Het wordt pas écht een uniek product, wanneer het piepschuim na het printen in contour wordt gesneden.  Zo ontstaan figuren/letters met prachtige dessins, kleurverlopen, schaduweffecten, geprojecteerde afbeeldingen/foto’s, etc.


Wat gebeurt er momenteel?